Mantul, Mandek Betul!

Pita Pink

Malam ieu mah geus lain mengerenyitkan dahi hungkul, tapi nepi ka kanyut-kanyut mengerenyit ningali cara main Persib melawan tim asal Lamongan. Heran, teu paham, naon deui sok kata-katana? Lieur lah hahaha. Persela anu ngan maenkeun pemain asing hiji, marque playerna di cadangkan dan sesana pemain lokal bisa nahan imbang tim dengan julukan “Golden Era” di kandangna.

Persib yang bermaterikan pemain label timnas, boga marquee dan pemain asing joss nyatanya maen tidak jauh dengan barudak SSB Mars nu baheula aya di Sindang Laya. Persib Bandung niatna memaenkan scenario false 9. Tapi apa angan tak seindah kenyataan, false 9 Persib bener-bener false. Ibarat rek nyieun film jurig anu serem pisan tapi ngadon jadina film jurig esek-esek, tah jiga kieu skema Persib hahaha.

Secara skema Djanur masih nerapkeun pola teu jauh beda dengan 2 match sebelumnya, pake 4-3-3 dimana 3 pemain di hareup jadi false nine. Cuman sayangnya ternyata makin sini makin disayangkan kusabab euweuh kamajuan alias kitu-kitu keneh.

Para pemaen depan anu jadi false 9 teuing kumaha pembagian peranna. Atep, Shohei dan Timo teu jarelas peranna kumaha. Saha nu muka ruang ka gigir, saha anu nusuk ka jero, saha anu bertugas gutak-gitek, saha anu ngarebut kabogoh aing? Teu jelas pokokna mah. Silih paamprok weh di lapang, kantun mawa rantang jadi sakalian botram di lapang.

Sementara Persela secara mengejutkan cuma menampilkan satu pemain asingnya yaitu Kouseke Uchida. Selebihnya, mereka tampil dengan skuat yang kurang lebih sama seperti saat melawan Borneo.

Tidak ada nama Ivan Carlos dalam daftar susunan pemain Persela. Rada mengejutkan sih, padahal doi merupakan topskor tim dengan 7 gul. Dengan ini, Persela hanya mengandalkan Samsul Arif dan Fahmi Al Ayubi sebagey juru gedor ditopang  oleh Eka Ramdani dan M Agung lini tengah.

Mentoknya Lini Tengah

Duet engine room mas har dan kim semalam belum mampu menunjukan sesuatu yang diharapkan, mau apa dikata peran mereka saling paadu satu sama lain. Pamaehna, mun keur buildup boh Kim atawa Mashar sering out position, aya kajadian Vlado coba nyusun serangan ka Bang Pardi, sabab Timo dijagaan, essien hareup teuing, aya ruang antarlini nu kosong, dan Mashar masih di tukang, Kim malah ngajauhan Bang Pardi, atuh bola balik deui ka Vlado, ganti arah teu puguh te ka Toncip. Kajadian eta geus teu sakali dua kali, komo babak kadua mah intensitas dalam membuat kesalahan leuwih loba.

Persib teu boga playmaker atuh rek kumaha. Playmakerna nya mau takmau kudu nu jiga Don Konate anu boga daya jelajah, umpan alus, dan bisa ngaliwat hiji dua jalema untuk membongkar lini tengah musuh. Ngandelkeun Essien atau Timo kikituan mah moal bener, da posisi natural kadua na leuwih ka gelandang bertahan. Tingali geura secara teu sadar Essien atau Timo jika dipasang sebagai gelandang serang pasti bakal mundur sejajar dengan Dado,Kim atau Mas Har anu dipaenkeun sebagai double pivot. Nah jika kaduana mundur kitu, otomatis aya ruang badang kosong melompong antara striker dan lini tengah Persib. Eweuh penyambungna. NUHUN.

Essien mah saetik alus tapi loba kacau na, jiga boga jurus kazemutsu, jol aya di jero kotak penalti, tapi timing ngoper bolana telat wae, jeung akurasina ge goreng. Akhirna kan bola loba dipankeun weh ku Kim-Mas Har-Jupe-Vlado. Baru ti Vlado atau Jupe bola dipindah ka sisi. Untung eta ge aya nu jadi gul hiji. Permaenan butut jiga kieu nu ngajieun Avatar The Legend of Aang jadi kaciri meded di lini belakang Persela.

Salian eta komunikasi antara dua dm dengan sang playmaker Essien tidak terjalin dengan baik, katempo mas har tara pisan ngobrol atawa tutunjuk pisan ka Essien, padahal mah eweuh marque-marque lah ai teu baleg mah nya teu baleg weh kituh. Mas Har mulai malaweung basa proses pinalti Perselazio, area antara Mashar-Kim bisa dikuasai Eka jeung Fahmi, Kim yang telat balik sementara Mashar fokus nutupan ruang Bang Pardi nyesakeun celah didinya, areleh lumpat duan eta, Eka coba placing bola anu sabenerna jauh sih ngalebar gawang Deden, tapi kaweur atuh Deden teuing kumaha sayah ge teu paham can ngobrol deui jeung Deden nyaeta. Salah sahiji momen eta nu nenmokeun dukdekna MasHar jeung Kim baik keur bertahan oge keur transisis ti hareup ka tukang. Dan essien plus 3 pamaen di ahreup ukur bisa leumpang jeung jogging komo deui taeun mah atuh pangeran mah mapah weh.

Keantikan Herkis

Sadar teu boga target man di hareup, herkis ngakalan dengan bola bola datar. Hal eta berlaku pas keur situasi tendangan penjuru. Boga playmaker jiga Eka emang ngeunaheun pisan atuh. Umpan ti Eka sok pas wae ka baladna, Ebol mere bola di belakang pemaen Persib keur diudag ku Samsul atau Fahmi Al Ayyubi. Bola bola nu moal terjangkau ku pemaen Persib eta jadi santapan atuh buat Samsul. Persela maen emang enjoy pisan, ngadagoan weh di daerahna sorangan kemudian melakukan serangan balik lewat Samsul dan Fahmi. Samsul dititah megat aci sorangan di hareup, sementara sesana minuhan lini pertahanan biar pemaen Persib teu bisa nembus ka kotak penalti.

Skema ieu sebenerna berhasil buat persela. Persib nu teu boga playmaker jenius pasti ripuh ngabongkar rapetna pertahanan Persela. Kim jeung Mas Har posisina sejajar wae. Rek naon atuh lawan tim nu lini tengahna jarakna jauh kudu patutur-tutur. Posesif pisan, jiga kamu. Aku lagi futsal kamu ikutan jadi kiper. Aku lagi di bengkel kamu ikut si emang mekanik benerin motor aku. Aku lagi kerja kamu terus terusan telponin aku. Eh giliran mau aku lamar kamu milih dia yang lebih mapan. Ga paham aku ini sama kamu.

Reaksi Herkis alus euy, terutama di babak kadua. Sadar jigana lamun transisi Persib ieu butut kabina-bina. Jarang pisan orang terdekat Persib ngapress pemaen Persela nu bebas. Enjoy atuh Birrul Walidan atau Eky Taufik nu di babak kahiji banyak cicing di pertahanan sorangan bisa mulai operlap mantuan Fahmi jeung Edgun. Samsul nu teu daek cicing rek gerak kamana-mana oge ngajieun ripuh Vlado sama Jupe. Eka, Samsul, jeung Fahmi gantian asup ka kotak penalti Persib dan eta bahaya pisan. Jiga si Fahmi nu ditekel ku Jupe ti tukang eta mun lepas Fahmi langsung berhadapan sama Deden. Mending sih berhadapan sama Deden, asaan cik berhadapan sama calon mitoha. Ditanya gawe dimana, gaji sabaraha, geus nanaonan wae jeung budakna. Komo bari di tes baca quran mah. Eweuh duana eta gempeur. Agung Bacun juga maen joss pisan. Daek mundur mantuan defend nepi Essien teu lewat dan rajin oge maju buat nyerang. Aya hiji tajongan yang diciptakan Bacun ka gawang Deden sayang terlalu melambung.

Babak kadua karek 5 menit herkis geus ngarubah skema maen atuh. Zainal Haq sebagai CB nu geus ringkih konon cedera kambuhanna ditarik kaluar, masuk Zay #2 favorita ultras Lamongan tea. Perubahan yang terbilang sukses, Zay diplot sebagai jangkar keur nuaran Shohei jeung Lord, tak berselang lama herskis kembali memasukan seorang geandang coelho masuk menggantikan edy gunawan, Coelho sebagai playmaker disimpen rada melebar, Perselazio numpuk 2 gelandang serang plus 2 DM sakaligus. Menempatkan Fahmi jeung Samsul di flank keur ngadu lumpat tea. Ngeunaheun ngalelewe pertahanan Persib nu geus kendor DM na ku sabab ripuh tea kudu ngacover 2-3 pamaen sakaligus.

Sebaliknya dengan Persib, geus menang membuat maen jadi bertahan. nampaknya Persib hayang maen lebih bertahan dan melakukan serangan balik di saat yang tepat. Sayangnya, Persib tidak mempunyai pemaen tipe lumpat bagoy macam Fahmi dan Sam di lini depan. Mungkin pemaen nu paling mendekati cara maen eta duaan adalah Tantan nu sama sekali teu asup DSP atau mungkin shoei tapi angger ningan ripuh teu bisa ngaliwatan bek persela. Malah dihitung-itung selama 20 menit pertama Persib dikurung ku Persela. Dan baru pada menit 65 Persib menekan Persela eta ge melalui serangan sporadis dan mengakibatkan corner hungkul.

Leheung sih nya lamun bertahan jiga Persela di babak kahiji, ngajieun ripuh barisan penyerang batur. Ieu mah boro boro hese ditembus, menerka nerka formasina ge tidak kuasa kami. Maksudna bertahan tapi da apeu kieu strategi bertahan yang diinginkan. Pemaen Persela masih enjoy bikin peluang, sabaraha kali bola bola bisa tembus ka Vlado jeung Jupe. Untung emang Ivan Carlos teu maen.

Udah tau menunggu dan bertahan di dalam ketidakjelasan itu melelahkan, tetep aja dilaksanakan. Penyakit lama muncul, geus kagulan kakara maen terbuka deui. Geus telat atuh bro. Gebetan geus akad jeung batur, kakara datang buat ngalamar. Heran. Rek ngasupkeun pemaen oge bingung. Eta ge jigana Djanur asalna moal ngasupkeun pemaen, eh Atep cedera jadi we aya pergantian pemaen. Nepi ka poho mun Atep teh maen keneh. Padahal mah untuk pemaen terbaik sa dunia akherat jiga Atep mah bisa maen keneh make hiji suku. Mungkin Atep hayang buru buru daftar promo umroh buu one get one. Ulah poho, Tep eta gratisna keur si coach we nya.

Cukup sudah?

Dengan hasil imbang ieu, tagar #DjanurOut kembali menghangat. Enya atuh, ngalawan tim nu ngan maenkeun hiji pemain asing ge bisa draw, mengandalkan playmaker kolits macem Eka Ramdani aja ripuh, dan lini belakang yang digalang oleh Aang Superman ge hese untuk ditembus. Rada teu paham sih ningali ti segi permainanna oge, Apalagi setelah unggul 1-0, Persib maen seolah tanpa arah, dan maen sakahayang yang berujung jadi taktik hayang diserang.

Babak kadua otomatis serangan Persib mandek dan berujung diserang terus. Ditambah Deden Natsir teu paham newak bola jiga kitu nu berujung salah antisipasi dan ngalakukeun pelanggaran ka sang mantan Samsul Arif. Jadi weh penalty dan 1-1 sampe beres. SAD.

Kata Djanur pasca laga: “Kami mohon maaf pada Bobotoh tidak bisa memberikan hasil maksimal karena ditahan Persela 1-1 dan pastinya hasil ini mengecewakan karena targetnya 3 poin dan tidak dipungkiri, masalah kelelahan jadi penyebab tak bisa menang hari ini,”  (Simamaung)

Dan alasan klasik itu pun terlontar lagi dari mulut kuc Djanur. Memang Persib cuma punya jeda 2 hari, tapi Persela ge punya jeda 3 hari plus perjalanan Lamongan-Bandung. Dipikir-pikir teu beda jauh sih. Lamun alesanna kelelahan terus, niscaya lamun Persib medok ngalawan Kukar jigana alasanna sarua. Jeda 2 hari plus perjalanan jauh Bandung-Tenggarong.

Putaran kahiji sesa tilu laga deui bareurat lawanna. Mitra, Perlcija dan Perseru. Bisa moal kuch Djanur mengembalikan kepercayaan dirinya, atau cukup sudah sampai disini? Tapi yah diliat dari mimic kuch Djanur semenjak ditahan imbang Borneo FC di GBLA eweuh perubahan mimikna loh. Rungsing, baeud, kerung. Sudah saatnya kah kuch untuk ngarenghap? Hidup Persib.

Pergilah kasih kejarlah keinginanmu…Selagi masih ada waktu….

 

 

Salam, [fah,dit,jay,zky/xuk]